almapost.nl

Schrijfdagboek

Hoe bestrijd je de duivel?

12-10-2017

Een klein, maar erg leuk geschreven boekje, is Geluk!? van hemelse gave tot hebbeding, geschreven door Herman Pleij in het kader van de maand van de geschiedenis, en voor slechts 3,50 te koop in de boekwinkel. Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde met een specialisatie in middeleeuwse literatuur, bespreekt in zijn boekje de achtereenvolgende opvattingen over geluk, van het geloof in een vaag hemels geluk na de dood, naar het puur aardse geluk zoals dat onder andere te zien is in een blad als Happinez, dat in zijn jubileumnummer 781 ervaringen van ‘puur geluk’ onderscheidt.

Pleij weet veel, vooral van de middeleeuwen, maar hij kan het ook leuk verwoorden. (Ooit, lang geleden, had ik college van hem – bijzonder hoe je zijn toon meteen herkent). Al lezend dacht ik: dit is schrijven, dit is zoveel van je onderwerp weten en het zo beheersen dat je er afstand van kunt nemen en het in eigen woorden vatten. Een voorbeeld. Naar aanleiding van de religieuze overtuiging dat na de dood de rijken en uitbuiters gestraft zullen worden, en de armen beloond, merkt Pleij op: ‘Dit sluitende systeem van uiteindelijke gerechtigheid (…) heeft christenen bijna twee millennia klemgezet.’ (p. 7/8.)

Heel grappig is ook de manier waarop hij beschrijft hoe men de duivel te slim af trachtte te zijn. Eeuwenlang gebeurde dat door zoveel mogelijk afzien van ieder lichamelijk welzijn (= duivelse verleiding), maar vanaf de veertiende eeuw waren er ook stromingen die hem door zang, dans en lichamelijk genot in de war probeerden te brengen en zo om de tuin te leiden. Kortom, een heerlijk boekje.

BTW

Iedereen heeft onderhand wel gehoord dat het lage BTW tarief omhoog gaat van 6 naar 9 procent, als de vier coalitiepartners hun zin krijgen. Terecht wordt erover geklaagd. Het betekent immers dat de gewone boodschappen duurder worden, evenals de kapper en de fietsenmaker. Opmerkelijk genoeg vermeldt niemand dat dit ook voor boeken geldt.

Schrijven en uitgeven

Mijn vrienden en ik doet het nog steeds goed. Ik schrijf voorzichtig aan een derde roman. Onze uitgeverij heeft concrete plannen voor minstens twee andere boeken (niet van mij dus.)

Vorig berichtVolgend bericht